Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn

Maria Steenman is de begeleider van Zengroep Abcoude

In de jaren 80 van de vorige eeuw begon ik te mediteren nadat ik een boek over Zen tegenkwam. Een aantal jaren mediteerde ik alleen, mijn kinderen waren klein. Het was fijn om me af en toe even terug te trekken uit de dagelijkse besognes.

Later sloot ik me aan bij een groep in Amsterdam. Vanaf 1998 ben ik leerling van zenleraar Tetsue roshi. Ik ga vanaf die tijd ook meedoen aan korte en langere  retraites op de Noorder Poort in Drenthe. Er ontstaat meer behoefte en ruimte om me te verdiepen in het boeddhisme. Ik voel me sindsdien geïnspireerd door de leer van de Boeddha. Voor mij betekent dat op een vriendelijke manier met mezelf en mijn omgeving leven. Wijsheid en mededogen ontwikkelen.

In 2005 ontvang ik de boeddhistische geloften. Daarna volg ik de Dharma Teachers Training bij Jiun Hogen roshi op de Noorder Poort.

Sinds januari 2020 ga ik verder op mijn zenpad los van de Noorder Poort. 

Afgelopen jaren mediteer ik af en toe bij Irene Kaigetsu Bakker, de Sensei van Zenspirit. Zij belichaamt een zenstroming die me na aan het hart ligt. Zij is actief in de Zen Peacemakers, een actieve sociaal bewogen vorm van Boeddhisme.

Opleiding en werkervaring

Begin jaren '70 volg ik de Theaterschool in Amsterdam om daarna tien jaar als mime-docente te werken in het onderwijs. In de jaren 80 kom ik in aanraking met Zelfverdediging voor vrouwen en ga weerbaarheidstrainingen geven. Ik werk mee aan de ontwikkeling van verschillende programma's op dit terrein en schrijf mee aan het boek 'Blijf er niet voor thuis' voor 50plus vrouwen. Later richt ik me via mijn eigen trainingsbureau op beroepsgroepen die op hun werk te maken hebben met agressie en seksuele intimidatie.

Daarna werk ik tien jaar in de gezondheidszorg als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking of autisme.

In 2013 volg ik de opleiding Supervisiekunde en werk een paar jaar met studenten op de Hogeschool van Amsterdam naast mijn baan in de gezondheidszorg.


Eckhart Tolle

De laatste tijd laat ik me leiden en inspireren door spiritueel leraar Eckhart Tolle. Hij publiceerde een aantal boeken: De Kracht van het NU, De stilte spreekt en Een nieuwe Aarde. 


Woorden van Eckhart Tolle ter inspiratie:

Telkens als je dit moment heel diep aanvaardt zoals het is - in welke vorm het ook tot je komt - ben je stil, is er vrede.

Hier is een nieuwe spirituele oefening: neem je gedachten niet zo serieus.

Aandacht is intelligentie in haar oervorm, het is bewustzijn zelf. 

Wanneer je 'ja' zegt tegen wat is, word je afgestemd op de kracht en de intelligentie van het leven zelf. Dan kan je een instrument zijn voor positieve verandering in de wereld.

De meeste mensen verwarren het NU met wat er gebeurt in het NU, maar dat is wat anders, het Nu is dieper dat wat erin gebeurt. Het is de ruimte waarin het gebeurt.

Ik ben niet mijn gedachten, emoties, zintuiglijke gewaarwordingen en ervaringen. Ik ben niet de inhoud van mijn leven. Ik ben het leven. Ik ben de ruimte waarin alles gebeurt. Ik ben bewustzijn. Ik ben het Nu. Ik Ben.